BLABLACAR NEDİR VE NASIL KULLANILIR?

BlaBlaCar ile yolculuk paylaşmak, geleceğin yolculuk biçimidir.

0 1.639

Merhaba YouDaş,

Bugün sizlere her yurt içi ve yırt dışı tatillerimde kullandığım BlaBlaCar uygulamasından bahsedeceğim. Takip edenler bilir önceki yazımda AirBnB uygulaması ile uygun fiyatlara konaklamayı anlamıştım. Şimdi ise AirbnB üzerinden kirladığınız konaklama rotasına, ucuza nasıl seyahat edeceğiniz yolculuk biçiminden bahsedeceğim. Hep sizi düşünüyorum 🙂

Bugün sizlere daha önce defalarca kullandığım ve cebimi koruyan, tatillerimi kolaylaştıran uygulamaları anlatmak isterim. Zamanla diğer uygulamaları da anlatacağım ama bugün ikinci anlatacağım uygulamalardan birisi BlaBlaCar uygulaması.

BlaBlaCar Nedir ve Nasıl Kullanılır?

BlaBlaCar ile yolculuk paylaşmak, geleceğin yolculuk biçimidir.

Oturduğun yerden yola çıkmak varken neden otobüs terminaline kadar gitmen gereksin ki? Ayrıca, tek başına saatlerce araba kullanmak da kulağa eğlenceli gelmiyor.

Yolculuk paylaşımı, aynı yöne giden küçük grupların aynı arabada yolculuk etmesidir. Hem zamandan hem paradan tasarruf edilir. Üstelik yolda eğlenmek de cabası!

BlaBlaCar’ın kendi diliyle anlatımı da tam olarak budur.

Bende bu kelimelere tam anlamıyla katılıyorum. Doğru kullanıldığında çok ama çok faydalı bir uygulama. Paranız cebinizde kalır, birilerine iyilik yapıyor olmanız sizi mutlu eder, yolculuğunuzu sohbet, muhabbetle ya da yeni şeyler öğrenerek geçirmek size çok şey atar.

Dediğim gibi doğru kullanıldığında 🙂 Eğer siz sadece güzel kızlar binsin ya da sadece erkekler binsin gibi anlamsız düşüncelere girerseniz hem binen yolcuyu rahatsız edersiniz, hem de siz rahatsız olursunuz. Bu da iki tarafı mutsuz edebilir. Bu konuda ne demek istediğimi anladınız, Türkiye’de yaşıyoruz biliyorsunuz 🙂

Aracınızla seyahat ederken maliyetinizi düşürmek. Bu uygulama benim aktif kullandığım uygulamalardan biridir. Gerçekten çok sevdiğim bir uygulamadır.

Diyelim ki, İstanbul’dan – Samsun’a seyahat edeceksiniz ve mazot paranız çıkışmıyor. Açıyorsunuz BlaBlaCar uygulamasını, sonrasında yolculuk ilanı açarak yolculuğunuzu bir başkası ya da başkalarıyla paylaşarak gelir elde edip, mazot paranızı çıkarabiliyorsunuz.

Eğer yolculuğu paylaştığınız kişi konuşkan ise çok keyifli yolculuklar sizi bekliyor olabilir. Sohbet ede ede yolculuk edebilirsiniz. Tabi herkes çok  konuşan insanları sevmeyebilir, ben yolculuk esnasında sohbet edilmesini severim. Hem yolun çabuk bitmesini sağlar, hem de uykunuzun gelmemesini sağlar. Yine de sohbet durumu kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir.

Geçtiğimiz yaz Hopa’dan – İstanbul dönüşümde arabama dört arkadaş aldım. Yolcular ben uyumayayım diye benimle sohbet ederek, nöbetleşe uyuyarak seyahat ettiler. Hatta bana redbul, bisküvi vs aldılar. Durum sizce de çok samimi değil mi? Bana çok samimi geldi. Nedenini anlamadım ama benim aracıma denk gelen, yolculuk yapanların geneli bilgisayar mühendisi ya da teknoloji ile ilintili bir meslek yapıyorlar, buna ben de dahilım 🙂
Benim mantığıma göre teknoloji ile ilişkili meslekler, dijital mecrada olan uygulamaları test etmekten çekinmiyorlar. Zaten bir nokta da aplikasyonu yapanlar teknoloji çalışanları :))
Teknolojiden anlayan insanların BlaBlaCar’ı kullanmasının ana sebebi budur diye düşünüyorum.

Birçok şehirler arası yolculuğumda kullandım ve gerçekten çok keyif aldım, hala görüştüğüm güzel insanlar tanıdım.

Yolculuk yaparken seçeceğiniz üyeler de çok önemli!

BlaBlaCar aslında önüne geleni üye yapmıyor, onaylı üye olman gerekiyor. Her üyenin kimlik doğrulaması zorunlu. Gerçek bilgiler ve gerçek kimliklerle. Bu herkese %100 güveneceğiniz anlamına gelmez, güvenmeyin de zaten!
Onaylı üye olmak güzel olabilir ama bunun yanında benim sizlere tavsiyem daha önceden yolculuk yapmış ya da yolcu almış üye olmasıdır.
Aracınıza alacağınız ya da aracında yolculuk yapacağınız üyelerin, uygulama içerisinde yorumları ve oyları mevcut.
Hepsi gerçekten çok doğru ve güvenilir. Yapılan yorumlar, verilen oylar gerçekten tam isabetli ve nokta atışı. Bunların dışında yolcu alırken veya yolculuk yaparken sadece üyenin içinize sinip, sinmemesi kalıyor. Bu konuda iç sesinize kulak vermeniz gerekir 🙂

BlaBlaCar Nedir
BlaBlaCar Nedir

Dipnot: Her şeyde olduğu gibi BlaBlaCar’da da güvensizlikler mevcut. Otostop gibi, çoğu kişiye göre güven teşkil etmese de bunu yaparak ulaşımını sağlayan milyonlarca genç/yaşlı insanlar var. Araç sahibi son anda sizi almaktan vazgeçip sizi ekebilir. Ama araca 1 değil 3-4 kişi alacağınız için kimse birbirini tanımadığı için çok güvensizlik oluşmuyor. 1 saatlik suskunluk kendini tanıma sürecinden sonra herkes özüne dönüyor ve makara kukara yolculuğunuz devam ediyor. Kesinlikle tavsiyelerim arasında olan bir uygulamadır. Bu sadece benim fikrimdir, tabii ki siz dilediğiniz gibi uçakla, otobüsle yahut farklı yöntemlerle seyahat etmeyi seçebilirsiniz.

Kimseye %100 güvenmenin mantığı yok. Temkinli olmanızda fayda var. Ben sadece sizlere yardımcı olmaya çalışıyorum, referans olmam garanti verdiğim anlamına gelmez.

Uygulamayı daha önce kullananlar buraya yorum yazabilirler, gerçekten merak ettim.

En azından burada da sohbet başlatmış oluruz, ne dersiniz? 🙂

Sevgiler.

Köşe yazımın YouTube videosunu da izlemek isterseniz aşağıya bırakıyorum, tıklayabilirsiniz 🙂

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.