KÜÇÜK İSTANBUL MANNHEİM, HEİDELBERG KALESİ, ALMANYA BİT PAZARI GEZİSİ

Herkese Merhaba,
Kanalımın 2. vlog çekimini Almanya’da Mannheim ve Heidelberg gerçekleştirdim.
Mannheim’de Türk restoranlarını gezdim. Ünlü bit pazarı Flohmarkt mannheim messplatz da gezdim ve alışveriş yaptım.

Heidelberg’de eski şehiri ve castle / schloss turu yaptım.

HEİDELBERG ŞEHRİ BİLGİ:

Heidelberg, Güneybatı Almanya’da yer alan bir şehirdir. 1386’da kurulup Almanya’nın en eski üniversitesi olma vasfını taşıyan Heidelberg Üniversitesi bu şehirdedir. Şehri ikiye bölen Neckar nehri ve sarayı ile birlikte tablo güzelliğinde olan kent aynı zamanda Almanya’nın en romantik kenti (Wege der Romantik) diye de anılmaktadır.

Bugün şehir nüfusunun çoğunluğunu öğrenciler oluşturmaktadır. Heidelberg, Mannheim’dan yaklaşık 15 dakika kadar bir uzaklıkta yer alır.

Aynı zamanda kentin adıyla da anılan matbaa ve baskı makineleri ünlüdür.

Tarihi
Kenttin tarihi antikçağ Roma İmparatorluğu dönemlerine dayanmaktadır. Özellikle şehrin bugünkü Neuenheim bölgesinde Romalıların izlerine rastlanılabilir. Ortaçağ döneminde şehir daha çok etrafında bulunan kentlerin Manastırlarına bağımlı kalmıştır. 1225 yılından yeniçağ başlangıcına kadar kralliyetin yerleşim yeri olmuştur. Dolayısıyla bu bölgeye Kurpfalz denmektedir. Üniversite bu zamanlarda 1386’da kurulmuştur ve Almanya’nın en eski üniversitesidir. 1600’lü yılların ikinci yarısının sonlarına doğru kent Fransızların saldırlarına uğramış hatta bazı yerleri ele geçirilmiş, o dönemde eski şehir (Altstadt) ve Saray tahribata uğramıştır. 1840’larda döşenen Mannheim-Heidelberg arasındaki tren yolu, Baden bölgesinin ilk tren yolu olma özelliğinide taşımaktadır.

1930 Üniversitenin yeni binasının inşaatına başlanmıştır. 1930’larda Nazilerin iktidara gelmelerinden sonra, özellikle Heidelberg Üniversitesi çok sayıda yahudi öğrencisini ve profesörünü kaybetmiştir. II. Dünya Savaşın’dan sonra, Almanya’nın savaştan yıkılmadan kalmış olan ender kentlerinden biridir. ABD Ordusu (3. Piyade, 7. Ordu) sivil nüfus direnişi olmadan 30 Mart 1945 tarihinde kasabaya girdi. Savaş sonrasında Amerikan işgal bölgesinde kalan şehir, uzun yıllar Amerikan Ordusu tarafından askeri üs olarak kullanılmıştır. Bugün özellikle kentin eski şehir (Altstadt) ve Sarayı, Unesco tarafından dünya insanlık mirası listesinde bulunmaktadır.

MANNHEİM ŞEHRİ BİLGİ:

Mannheim, yaklaşık 313.000’lik nüfusu ile Stuttgart’tan sonra Baden-Württemberg eyaletinin ikinci büyük şehridir. Hessen, Renanya-Palatina ve Baden-Württemberg eyaletlerinin kesiştiği noktadadır.

Bugün, Avrupa Metropol bölgelerinden Ren-Neckar Üçgeni’nin (Rhein-Neckar-Dreieck) ekonomik ve kültürel merkezini oluşturur. Bulunduğu bölge 1800’li yıllara kadar tarihî Kurpfalz beyliği olarak bilinmiştir ve bugünkü Baden-Württemberg, Renanya-Palatina, Hessen, Bavyera, Saarland ve Alsace’ın bulunduğu (Almanca: Elsass, bugün: Fransa’ya aittir) yerleşim bölgelerinin büyük bir kısmına hâkim olmuştur. 1720-1778 arası bu beyliğin hatta konak şehri olup çok büyük oranda kültürel ve ekonomik açıdan faydalanmıştır. Renanya-Palatina eyaletine bağlı olan Ludwigshafen’i (nüfus 160.000) ve Baden-Württemberg eyaletine bağlı olan Mannheim’ı Ren Nehri, idari açıdan birbirinden ayırır.

1896’da Büyükşehir olmuştur. Yüksek kapasiteli ulaşımını, karayollarında, otoyollar ve diğer yollar, demiryollarında yolcu ve yük taşımacılığı, karasuyollarında Ren ve Neckar nehirleri sağlar. Triyaj garı Almanya’nın ikinci büyüğüdür ve mevcut içlimanı Avrupa’nın en önemlilerinden biridir.

Dünyada yapılan önemli icatlardan bazıları Mannheim’da veya Mannheimlılar tarafından edilmiştir: 1817’de Karl Drais ilk gidonlu bisikleti, 1886’da Carl Benz ilk benzinli otomobili 1921’de Heinrich Lanz traktörü ve 1929 Julius Hatry ilk roket uçağını RAK 1 ve RAK 2 icat etmişlerdir.

almanyagezi
Comments (0)
Add Comment