MOSTAR: NE YENİR, İÇİLİR, NELER YAPILIR, TARİHİ NEDİR | STARİ MOSTAR GEZİSİ

0 868

✔️179₺ indirimli AirBnB kodu: https://www.airbnb.com.tr/c/ugurs170?currency=TRY
Merhaba YouDaş,

▶Mostar, bana göre Bosna Hersek’in en güzel şehirlerinden birisi.

▶Bosna Hersek’de AirBnB ile konaklama sağladık ve araç kiralayarak bir çok şehrini ziyaret etme şansı yakaladık.
Konaklama ve araç kiralama için Saraybosna bölümünü izleyerek bilgi sahibi olabilirsiniz.

▶Mostar’ın bu bölümünde sizlere neler anlattım?

▶Neler yenir?
▶Nereye gidilir?
▶Mostar’ın tarihi nedir?

Faruk’un detaylı blog yazısı:

Bosna Hersek’te gittiğim yerler

▶ Benim çok keyif alarak ziyaret ettiğim Mostar bundan sonra benim ana konaklama lokasyonum olacak ve burası Bosna Hersek ziyaretlerim için merkez üssü olacak. Çünkü gezi ve keyifli bir ziyaret isteyenlere önerim muhakkak Mostar olacaktır.

▶Mostar da her restorandan dilediğiniz yemeği yediğinizde muhakkak aşırı keyif alacaksınız. Lezzeti olarak doğu mutfağımıza çok benziyor. Özellikle bir restoran arıyorsanız hizmet, ilgi, lezzet, sunum olarak “ŞADIRVAN” önerilerim arasındadır. Bunun dışında muhakkak keçi sütünden yapılmış dondurmasını yemelisiniz, harikadır.

▶ Mostar’da Neretva nehri üzerine kurulmuş bir çok harika restoranlar, cafeler mevcut dilediğinize oturup keyifle içeceklerinizi yudumlayabilirsiniz. Mostar’ın cafelerinde şöyle bir sorun var akşam 21:00’da geneli kapatıyor ve nadir mekanlar açık oluyor, onlarda hizmet olarak profesyonellik beklememeniz size önerimdir.

▶ Bosna Hersek’in Mostar şehrini tam ortadan bölen Neretva Nehri’nin üzerindeki yaşlı bir yapıdır Mostar Köprüsü.

Sadece tarihi önemi veya mimari bir harika olması değildir onu özel yapan. Yüz yıllardır sayısız insanın bir kıyıdan diğerine geçişine izin verirken, fiziksel ve manevi bir köprü görevi de görmüştür.

Zaman içinde çok yara almıştır ama yeniden ve daha güçlü olarak ayağa kalkmıştır. Eğer biraz yakınlaşıp da kendisine kulak verirseniz, size birçok hikaye anlatır.

▶Tarihiyle Mostar Köprüsü
1566 yılında, Mimar Sinan’ın öğrencilerinden olan Mimar Hayreddin tarafından inşa edilen köprü o kadar beğeni toplamıştı ki, çevresindeki bölge de aynı isimle anılmaya başlandı.

O zamanlar Osmanlı İmparatorluğu’nun toprakları arasında olan Hersek Bölgesi’nin ana kenti de bu tarihten sonra Mostar Bölgesi oldu.

Oldukça ustaca bir teknik kullanılarak inşa edilen köprü, her açıdan Mimar Sinan’ın eğitiminden geçen bir elin eseri olduğunu belli ediyordu. İslam mimarisinin en dikkat çekici yapılarından biri olan ve Boşnakça “Stari Most” olarak isimlendirilen Mostar Köprüsü, nehrin iki farklı yakasında yaşayan Hırvat ve Müslüman kesimleri birbirine bağlayarak yüz yıllarca Balkanlar’ın en önemli figürleri arasında yerini sağlamlaştırdı.

▶Yıkımı
Tam 427 yıl boyunca ayakta duran Mostar Köprüsü’nün aldığı en büyük darbe ise 9 Kasım 1993’te Bosna-Hersek Savaşı sırasında oldu. Tanktan köprüye yapılan ateşlemeler sadece ihtişamlı bir tarihi yapıya zarar vermiyor, aynı zamanda Bosna-Hersek’in çok uluslu yapısını da yerle bir ediyordu.

Balkan topraklarının kardeşlik simgesi yavaş yavaş Neretva Nehri’nin sularına gömülürken, arka manzarada savaşın yıkıcı darbeleri hala devam ediyordu.

▶Köprü Yeniden Yükseliyor

Bosna Hersek’te savaşın yaraları yavaş yavaş sarılırken gözler kardeşlik simgesi olan Mostar Köprüsü’ndeydi. 1997 yılına gelindiğinde UNESCO ve Dünya Bankası’nın öncülüğünde köprü yeniden inşa edilmeye başlandı.

Mimar Sinan’ın usta öğrencileri kalmamıştı artık ancak arkalarında bıraktıkları izleri takip ederek onların yolundan yürümek mümkündü. Böylece köprünün ilk yapıldığı zamanlardaki taşları bulmak amacıyla artık kapanmış olan taş ocağı yeniden açıldı ve aslına uygun taşlarla yeniden inşa edilmeye başlandı. 2004 yılında, ulusları birleştirmesiyle nam salmış Mostar Köprüsü yeniden inşa edilmiş ve kardeşliğin yıkılamayacağı tekrardan gösterilmişti.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.